ΚΡΑΤΗΣΗ Καλέστε μας
MENU

Τα Nέα μας

Refugee Food Festival Athens

20-22.06.2017

Ολοκληρώθηκε το Refugee Food Festival. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που μοιραστήκαμε με σε μια ατμόσφαιρα γιορτινή, γεμάτη θαλπωρή και αλληλεγγύη.
Στο παρακάτω slideshow βλέπετε μερικές στιγμές από την προετοιμασία αλλά και από τις βραδιές ελληνοσομαλικής κουζίνας  τις περισσότερες από τις οποίες χρωστάμε στον UNHCR/Χρήστο Τόλη.

Με αφομή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που γιορτάζεται στις 20 Ιουνίου, έχουμε την χαρά να συμμετέχουμε στο Refugee Food Festival Athens, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΟΗΕ ταυτόχρονα σε 13 Ευρωπαϊκές πόλεις.

 • Μόνο για δύο βραδιές: Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
  (λόγω μεγάλης ζήτησης: παράταση και για την Πέμπτη, 22 Ιουνίου)
 • Ειδικό μενού: 30€/άτομο
 • Για κρατήσεις
  Tηλ. 210 72 10 501
  email: info@vassilenas.gr
 • Facebook Event
 • Facebook Post

Σχετικά με το φεστιβάλ

Το φαγητό μας ενώνει! Εστιατόρια απ’ όλη την Ευρώπη ανοίγουν την κουζίνα τους σε έναν πρόσφυγα σεφ και σερβίρουν μενού εμπνευσμένα από την κουζίνα της πατρίδας του.

Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να αλλάξει την αντίληψη για τους πρόσφυγες, να προωθήσει την επαγγελματική ένταξη των σεφ από διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσει σε μια διαφορετική γευστική εμπειρία.

Σε προηγούμενες δεκαετίες, Έλληνες μετανάστες μετέφεραν την κουζίνα του τόπου τους στα πέρατα του κόσμου μαγειρεύοντας ελληνικά και ανοίγοντας εστιατόρια από την Αστόρια ως τη Μελβούρνη. Τώρα κι εμείς δίνουμε την ευκαιρία σε πρόσφυγες επαγγελματίες σεφ να αναδειχθούν επαγγελματικά ξεδιπλώνοντας τα ταλέντα τους στην κουζίνα μας.

© UNHCR / Christos Tolis

Το εστιατόριο μας, φιλοξενεί για δυο βραδιές τον chef Hassan Hassan από τη Σομαλία που συνεργάζεται με τον δικό μας chef Μάνο Γαρνέλη και αυτοσχεδιάζουν ένα γευστικό χορό «παράλληλης» γαστρονομίας: σομαλέζικα πιάτα κλείνουν το μάτι σε αντίστοιχα ελληνικά αναζητώντας ένα αδιόρατο, μερικές φορές, νήμα που τα συνδέει.

Παράλληλα, η αλληλουχία των πιάτων αποτυπώνει το «ταξίδι», τις προσδοκίες, τις δυσκολίες και  τις ελπίδες των προσφύγων.

Το μενού μας

Ξεκινώντας με μια δροσερή σαλάτα στην οποία συνυπάρχουν και οι δύο κουζίνες ως υλικά, εκτελεσμένη από τον chef Hassan, αποτυπώνεται η «προσδοκία» από ένα ταξίδι που μόλις ξεκινάει. Ακολουθεί η ταραμοσαλάτα “Βασίλαινας” και γαύρος μαρινάτος, αλμύρα και οξύτητα  που προσπαθούν να ισορροπήσουν  θυμίζοντας τη θάλασσα που πολλοι απο αυτους διέσχισαν σε επισφαλείς συνθήκες για να φτάσουν στον τόπο μας.

Οι δυσκολίες είναι παρούσες, σε ένα έντονο και παραδοσιακό πιάτο της σομαλικής κουζίνας, το βασιλικό σκουμπρί με καυτερή σάλτσα από πάπρικα και τσίλι και με δροσερή σαλάτα.

Το λαυράκι μας με πρασσοσέλινο «προσγειώνει» και ηρεμεί λίγο τις γεύσεις μας, για να καταλήξουμε στο γλυκοφάγωτο μοσχαράκι με την σάλτσα anjeero, με γλυκά μπαχάρια, κανέλλα και κόλιανδρο

Μπορούν να συμβιώσουν στο ίδιο τραπέζι; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί!

© UNHCR / Christos Tolis

To Refugee Food Festival – Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων είναι μια συμμετοχική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών. Η Food Sweet Food και η Ύπατη Αρμοστεία δημιούργησαν έναν οδηγό για όσους επιθυμούν να υλοποιήσουν το Refugee Food Festival στην πόλη τους. Κάθε τοπική διοργάνωση του Φεστιβάλ στηρίζεται στη συμβολή της κοινωνίας των πολιτών της κάθε πόλης.

Στην Αθήνα το φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας τους Athens Insider και έχει την υποστήριξη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, του Solidarity Now και του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα.