ΚΡΑΤΗΣΗ Καλέστε μας
MENU

Από τον Πειραιά στην Αθήνα

Η αναζήτηση ενός νέου “λιμανιού”

Η ιδέα της μετεγκατάστασης του «Βασίλαινα» σε ένα σημείο πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας ωρίμαζε για αρκετά χρόνια.

Το νέο «σπίτι» του «Βασίλαινα» όμως δεν θα μπορούσε να είναι ένας χώρος ουδέτερος, χωρίς ιστορία.

Ευτυχώς, αφήνοντας πίσω το φορτισμένο με μνήμες και δονήσεις εστιατόριο της οδού Αιτωλικού, κατάφερε να βρει την καινούργια του στέγη σε έναν χώρο με σημαντική και πλούσια διαδρομή.

next

Στην οδό Βρασίδα, πίσω από το Χίλτον

Η νέα γειτονιά

Στην οδό Βρασίδα 13, πίσω από το καταπράσινο πάρκο της Μαδρίτης, το εστιατόριο «συνομιλεί» με τη νοτιοανατολική όψη του ξενοδοχείου Hilton, την οποία φιλοτέχνησε, σε γιαννιώτικο μάρμαρο, ο Γιάννης Μόραλης το 1960.

Η γειτνίαση με το Hilton ενέπνευσε άλλωστε τη Μαρία Κοκκίνου και τον Ανδρέα Κούρκουλα (ΚΚ Architects), τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες που ανέλαβαν να σχεδιάσουν εκ βάθρων τον καινούργιο χώρο. Το αποτύπωμα του Μόραλη βρίσκει σήμερα το καθρέφτισμά του στο εσωτερικό του εστιατορίου.

next

Ένας σύγχρονος χώρος με διακριτικές αναφορές στο παρελθόν

Το αρχιτεκτονικό project

Tο αρχιτεκτονικό σχέδιο προέκρινε τη χρήση ακατέργαστων, «ωμών» υλικών, τα οποία παραπέμπουν διακριτικά στη δεκαετία του ’60, όταν ο «Βασίλαινας» βρισκόταν στο απόγειό του.

Οι τοίχοι από κισσηρόλιθο Σαντορίνης συνιστούν έμμεση αναφορά στις αθηναϊκές μάντρες του ’50 και του ’60. Την οροφή κοσμούν πράσινα μπουκάλια κρασιού, φωτισμένα εκ των έσω με οπτικές ίνες, ενώ μαύρη λαμαρίνα έχει χρησιμοποιηθεί για τα μεταλλικά στοιχεία.

Μια εντυπωσιακή γυάλινη walk-in κάβα στην κεντρική αίθουσα υποδεικνύει τον οινικό προσανατολισμό του εστιατορίου. Άλλωστε, ο «Βασίλαινας» είχε ξεκινήσει πουλώντας ρετσίνα Μεγάρων!

next

Ζαχαροπλαστείο «Delice» & εστιατόριο «Αλάτσι»

Ο χώρος είχε τη δική του ιστορία

Στον ίδιο χώρο λειτούργησε από το 2001 έως το τέλος του 2015 το εστιατόριο «Αλάτσι». σημείο αναφοράς της καλοφαγίας στην Αθήνα, με ίχνος που θα ακολουθεί την πόλη για πολλά ακόμη χρόνια.

Αλλά και παλαιότερα, από το 1974 μέχρι το 2001, στεγαζόταν εδώ το ζαχαροπλαστείο «Delice», κορυφαίο της πόλης τη δεκαετία του ’70. Η περίφημη σαρλότ του διατηρεί ισχυρή παρουσία στις παιδικές μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς Αθηναίων. Η κομψότατη επιγραφή του «Delice» κοσμεί μέχρι και σήμερα την κορυφή του κτηρίου, σαν σημαία μιας άλλης εποχής.

top